Tiden renner ut for antibiotika

Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker denne uken et globalt fokus på antibiotika. World Antibiotic Awareness Week 2018 skal brukes til å lære både leger, politikere og folk flest at misbruk av antibiotika er risikabelt for oss alle.

Vanskelig å forklare

For en stund tilbake lagde jeg en antibiotika-quiz som venner og andre kunne ta for å teste kunnskapen sin. Den tok for seg noen vanlige myter om bakterier og resistens. «15 spørsmål om det som truer en av våre mest dyrebare ressurser». Jeg prøvde den først ut på mannen min som ble både gira og litt stressa. «OK, kjør på! Jeg kan masse om antibiotika jeg da! Jeg har jo min egen mikrobiolog hjemme». Et par spørsmål inne i quizen kom tvilen, «det er vel bare bakteriene som blir resistente, ikke folk? Hvordan var det der med smalspektret igjen, elskling?». Min umiddelbare reaksjon var skuffelse over at han ikke har stålkontroll på dette etter at jeg har snakket om bakterier og antibiotika omtrent daglig i årevis. Han hører ikke etter når jeg forteller om jobben, tenkte jeg. Heldigvis fikk han femten av femten riktige svar. Puh, ekteskapet reddet.

Quizen ble så sendt rundt til diverse venner. De trodde jeg testet hvor mye de kan om antibiotika, men jeg ville egentlig undersøke hvor mye de hører etter når jeg prater til dem. Helt til jeg innså at det jeg faktisk testet var hvor god jeg er på å forklare antibiotikaresistens. Siden har jeg spurt meg selv mange ganger; hvis jeg som spesialist sliter med å forklare det til mine nærmeste, hvordan skal folk uten helsefaglig bakgrunn og uten en mikrobiolog i huset få den forståelsen som skal til for å endre dagens antibiotikamisbruk?

Vond å vende

Det er ikke vanskelig å lære folk at antibiotika ikke må misbrukes. Ingen ting bør jo i prinsippet misbrukes. Det vanskelige er å få en forståelse av misbrukets konsekvenser på en sånn måte at vi er villige til å endre vanene våre. For eksempel vanene vi leger har lagt oss til når vi skriver ut resept på antibiotika. Eller pasientenes vaner med å be om resept hos fastlegen. Og hvordan vi er vant med å bruke antibiotika til dyr og matproduksjon.

Spå i antibiotika-fremtiden

Ingen kan spå fremtiden. Allikevel prøver vi stadig å gjette oss til hvordan den vil bli så vi kan forberede oss. Noen som har gjort et forsøk på å spå antibiotikaens fremtid er økonomen Jim O’Neill på oppdrag for den daværende britiske statsministeren David Cameron i 2014. Hans rapport konkluderte med at flere vil dø av infeksjoner på grunn av antibiotikaresistente bakterier enn kreft i 2050 dersom man ikke setter inn tiltak nå. WHO har utpekt antibiotikaresistens som «den største trusselen mot den globale folkehelsen». Uansett hvordan fremtiden blir er det helt sikkert at en dyrebar ressurs er på vei til å forsvinne. Hva må vi vite om antibiotikaresistens for å bremse dette?

Tiden for antibiotika renner ut. Illustrasjon: Pie Paasche Aasen

Basiskunnskap om antibiotikaresistens

1. Alle bakterier utvikler resistens for å overleve. Det kan skje over flere år eller bare
noen timer.

2. I tillegg til å arve gener fra sin «mor» kan bakterier gi bort gener til hverandre. Det er noe de driver mye med. Hvis bakteriene deler resistens-gener blir de resistente. På den måten kan resistens spres veldig fort til mange ulike typer bakterier som er i nærheten
av hverandre.

3. Hvis vi bruker antibiotika feil, for eksempel gal dose, feil type eller på uriktig grunnlag går utviklingen av antibiotikaresistens raskere.

4. Vi lager nye typer antibiotika tregere enn resistens utvikles.

5. Å minske spredning av infeksjoner i utgangspunktet er noe av det viktigste vi kan gjøre for å slippe å bruke antibiotika. Det kan for eksempel gjøres ved å bruke mye ressurser på å ha kontroll på smitte på sykehusene eller ved at mange lar seg vaksinere.

En uggen magefølelse

Disse fem tingene visste jeg godt før jeg begynte å spesialisere meg innen mikrobiologi. Uten at jeg tenkte noe særlig på det når jeg skrev ut en antibiotika-resept. Så begynte jeg å lære det om og om igjen. Fra ulike synsvinkler og i mere detalj. På laboratoriet ser jeg de resistente bakteriene på petriskålene og jobber med dem hver dag. Ofte diskuterer jeg med leger som behandler pasienter med alvorlige infeksjoner, gir råd om antibiotika og får et innblikk i deres hverdag. Etter hvert kom en snikende følelse av at vi ikke gjør nok for å håndtere dette problemet. En litt uggen følelse i magen. Noen ganger er jeg ordentlig pessimistisk og andre ganger er jeg ganske optimistisk over hvordan antibiotika-fremtiden  vil bli, men uroen imagen blir jeg ikke helt kvitt.

Del kunnskapen

Vi må diskutere antibiotikaresistens så mye og så mange ganger at det til slutt blir en del av vår allmennkunnskap. Helt til alle leger kan mye om riktig bruk selv om de ikke jobber med bakterier og infeksjoner hver dag. Helt til politikere og andre beslutningstakere forstår problemet så godt at de kan vedta smarte løsninger. Helst mange smarte løsninger samtidig. Vi må snakke om det helt til kunnskapen finner veien fra hodet til magefølelsen. Da tror jeg vi vil være villige til å endre på vanene våre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.