Øl brygget på gjærsopp fra bryggmesterens skjegg!

Gjær er kanskje den viktigste ingrediensen under ølbrygging. Brygghusene verner godt om sine egne gjærstammer. Rogue bryggeri har laget øl av gjærsoppen i bryggmesterens eget skjegg.

Meg med en petriskål med gjærsopp. Foto: Lénárd Tamás

Meg med en petriskål med gjærsopp. Foto: Lénárd Tamás

 

Gjærsopp er en spennende mikroorganisme! Den er helt nødvendig for å lage brød, boller, øl, vin og andre deilige ting som gjæres. Vi har brukt gjær i mange tusen år, like lenge som vi har laget øl. Det var ikke før i 1841 at man ble enige om at gjær var grunnen til at ting gjærer. Før dette var det heller tilfeldigheter som spilte inn når ting gjæret. Man lot for eksempel noe fruktjuice stå ute, det havnet noe gjærsopp oppi fra steiner eller andre ting rundt, juicen ble stående noen dager og plutselig smakte det helt annerledes. Og man ble full! Veldig moro. Så da begynte man å eksperimentere seg frem og etter hvert utviklet man deilig øl og vin. Uten å helt hvite hvorfor. Da man til slutt oppdaget gjæren og klarte å isolere og dyrke den, fikk prosessen et mer vitenskapelig preg. Siden den gang har man dyrket frem en hel haug av gjærstammer. Drikker du en deilig IPA har brygghuset brukt en helt annen gjærstamme enn hvis du koser deg med en Irsk Stout. De kjente brygghusene vil selvfølgelig ikke si hvilke gjærtyper de bruker i de forskjellige øltypene sine. De deler heller ikke gjæren sin med andre. Soppene er topp hemmelige. I følge en artikkel på drikkegleder.no, bevoktes flere av Norges største ølskatter hos Alfred Jørgensens laboratorium i København. Ingen fremmede slipper inn i kjelleren til Alfred. Der sover gjærstammene søtt i rundt -200°C, så kaldt at de verken dør eller våkner opp og lager bøll på egenhånd. Når det trengs vekkes de opp ved å varmes til sin favoritt temperatur, 28-35°C litt avhengig av sopptype. Da koser de seg maksimalt og deler seg til millioner av små soppceller. Og sånn kan man holde den samme gjærsoppen gående i hundrevis av år.

Beard Beer. Foto: rogue.com

Beard Beer. Foto: rogue.com

Og så til det fantastiske skjeggølet! Bryggmester John ”The Beard” Maier jobber hos Rogue bryggeri i Oregon, USA. Han har dyrket frem gjærsopp fra sitt eget skjegg og brygget øl på det. Skjegget hans har til og med en egen blogg, John´s beard. En unik blogg for ølelskere.

Jeg må innrømme at konseptet tiltaler meg veldig. Ekkelt? Nei. Utelukkende gøy spør du meg. Espen og jeg har lenge hatt lyst til å begynne å brygge hjemme. Til det skulle jeg gjerne hatt en helt egen gjærsoppstamme. Da skulle jeg ha lært opp barnebarna mine til å holde den i live, og hemmelig, gjennom generasjoner. Jeg har ikke skjegg, men man har jo sopp på hele kroppen. Jeg er åpen for forslag!

One thought on “Øl brygget på gjærsopp fra bryggmesterens skjegg!

  1. […] Her kan du lese om bryggmesteren som brygger øl på gjærsopp han har funnet i sitt eget skjegg. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.