Møt bakteriene dine

Farlige bakterier kan gjøre deg syk, men kan de snille bakteriene dine forhindre deg i å bli syk? Eller til og med behandle sykdommer?

 

Jeg elsker TED talks! Jeg kan sitte hele kvelder og se på ulike klipp. Her om dagen kom jeg over en veldig bra en om akkurat dette temaet. Den heter ”Møt dine mikrober” og foredragsholderen, Jonathan Eisen, sier: ”Vi er dem og de er oss”.

Jonathan Eisen for TED talks. Foto: Skjermdump fra foredraget på ted.com

Jonathan Eisen for TED talks. Foto: Skjermdump fra foredraget på ted.com

 

Kort oppsummert handler den om at kroppen består av titusenvis flere bakterieceller enn menneskeceller. Med ny teknologi som har kommet de siste tjue årene kan man undersøke DNAet til bakteriene vi har i kroppen og se hvilke bakterier som bor på forskjellige steder. Man har funnet ut at vi har tusenvis av forskjellige bakterier i kroppen. Det har en stund vært populært å bruke probiotika for å unngå for eksempel diaré på reise. Probiotika er et produkt som inneholder levende bakterier – særlig melkesyrebakterier. Enten tar man det som piller (som er grisedyrt!) eller som yoghurt og noen andre melkeprodukter (litt billigere). Mange bruker det også samtidig som de tar en antibiotikakur for å minske bivirkningene som følger med når kuren tar knekken på mange av kroppens nødvendige bakterier. Probiotika kan kanskje hjelpe litt, men er foreløpig ikke noe mirakelmiddel. Det finnes også behandlingsmetoder som tar det med å bruke ”snille” bakterier enda et steg videre, for eksempel avføringstransplantasjon. Man putter avføringen til en frisk person inn i tarmen til en syk person. Det er ganske fascinerende fordi det faktisk fungerer godt for visse sykdommer!

 

Hva blir fremtiden? Blir det vanlig å behandle folk med bakterier? Jeg tror det kommer. Vi lærer mer og mer om hva bakteriene i kroppen vår betyr for oss. Én dag tror jeg vi kommer til å se tilbake på denne tiden, fra Penicillin ble masseprodusert under andre verdenskrig og frem til i dag, som antibiotikamisbrukets tid. Eller som bakteriofobiens tid. Kanskje barnebarna mine kommer til å snakke om hvor vanvittig det var, at da mormor var ung brukte man antibiotikatabletter mot små infeksjoner, bare for å se om det gikk over litt fortere. At vi turte å ødelegge vår egen bakterieflora uten at det var livsnødvendig. At vi til og med ga antibiotika til barna våre for småting som ørebetennelse, øyekatarr og virusinfeksjoner. Sånn tror jeg det kommer til å bli. Tiden får vise. Det er i hvert fall morsomt å spå. Og jeg er helt sikker på at vi i fremtiden kommer til å lære mye mer om bakteriefloraen vår. Og med den kunnskapen tror jeg vi kommer til å bruke bakterier til både behandling og forebygging av sykdommer.

Se og nyt!

https://www.ted.com/talks/jonathan_eisen_meet_your_microbes#t-842589

 

2 thoughts on “Møt bakteriene dine

  1. Anonym

    🙂

    • milleogbasillene

      Så hyggelig å høre, Pie! Tusen takk 🙂 heia bakterier!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.