Mindre vogging — mere blogging!

Etter å ha vært i en lang og deilig mammaperm-dvale er mikrobiologen nå på vei ut av det lune hi. Søtnosen kom til verden i august og siden har det vært stille på bloggen. Nå er tiden inne for litt mindre vogging og mye mer blogging!

 

Får ungen nok bakterier?

 

Jeg har tenkt en god del på bakterier det siste året. Mest av alt har jeg lurt på hvordan jeg skal passe på at den lille frøkna får en god bakterie-start på livet. Hvordan hun skal få i seg alle de gode bakteriene hun trenger for å trene opp immunforsvaret, produsere viktige vitaminer, holde de slemme bakteriene unna og holde seg frisk. Mange spør meg om jeg som lege og nybakt mamma er mer bekymret eller mer avslappet enn andre småbarnsmødre. På den ene siden vet jeg som lege om alt som kan gå galt og har sett mange skrekkeksempler. På den andre siden vet jeg også godt hva som er vanlig og hva det ikke er noen vits i å bekymre seg over.

Jeg er nok lite bekymret i det daglige. Selv om jeg plutselig ligger våken om natten og lurer på om hun kommer til å få dårlig selvtillit som tenåring og om hun vil trives i barnehagen. Som mikrobiolog er jeg nok litt mer bakterie-bekymret. Bader jeg henne for ofte eller får hudbakteriene godt med fred og ro til å slå seg ned? Får hun i seg nok bakterier, virus, støv og sopp til å trene opp immunforsvaret eller har vi det for rent hjemme? Får hun treffe nok folk til å snappe opp andres bakterier eller er vi for mye hjemme bare oss tre? Jeg må innrømme at jeg har ligget våken, stirret i taket og lurt på hvordan det står til med tarmfloraen hennes. Er det en bra gjeng som har slått seg ned der? De skal jo danne bakteriegrunnlaget for resten av livet hennes.

 

Forkjølelse og opptrening av immunforsvaret

 

Første gang hun ble forkjølet, rundt fire måneder gammel, pustet jeg lettet ut og tenkte, nå er vi i gang! Endelig får immunforsvaret trent seg litt ordentlig. Da hun som syv måneder gammel rappet smokken rett ut av munnen på en snørrete liten tass på barseltreff og puttet den i sin egen munn måtte jeg smile. Naturen er viselig innrettet, vi er født med instinkter som gjør at vi som babyer putter alt i munnen. To dager senere var det feber og våkenetter. Da var ikke smilet der lenger, det må jeg innrømme.
Det gikk heldigvis bra. Ferdig med en av mange fremtidige runder!

Mikrobekosedyr i babygymmen.

Mikrobekosedyr i babygymmen. Foto: Miriam Sare

Mikrobekosedyr i babygymmen.

Mikrobekosedyr i babygymmen. Foto: Miriam Sare

I babygymmen hjemme henger det tre viktige mikrobekosedyr. Den første fra venstre er stafylokokker (vanlige hudbakterier), den andre er bifidobakterium (snille tarmbakterier) og den siste er penicillum (soppen som produserer penicillin). Man skal tidlig krøkes!
Planen for bloggen fremover

 

Hva har egentlig skjedd med bakteriene i bloggpausen? De har i hvert fall ikke blitt mindre aktuelle. Litt har jeg fått med meg fra Twitter og «God Morgen Norge»,  innimellom i ammetåka. Regjeringen er visst optimistiske til å nå målene sine om 30 prosent mindre antibiotikabruk innen 2020, gonoré er på vei tilbake og Fedon Lindberg har kastet seg på trenden med dietter tilpasset tarmfloraen. Det er sykt mye gøy å skrive om!

Meld deg på nyhetsbrevet så får du de nye innleggene rett på e-post.