Gonoré: Er 70-talls epidemien på vei tilbake?

På 70-tallet var det vanvittig mye gonoré i Norge. Hippier og seksuell frigjøring fikk skylden. Nå er den gode gamle «drypperten» på vei tilbake. Denne gangen er den fryktløs.

Superbakterie

Femti år med krig kan gjøre selv den skjøreste bakterie til en hardnakket liten råtass. Gonoré-bakterien (Neisseria gonorrhoeae) blir ofte kalt en superbakterie fordi den har blitt så motstandsdyktig mot antibiotika. Mange ganger har jeg sett overskriften «super-gonoré» med tegninger av bakterier med supermannkapper eller i mørke, skumle farger og sammen med dødninghoder. På konferanser om antibiotikaresistens blir den ofte trukket fram som skrekkeksempelet på hvor fort utviklingen kan gå og hvordan vi snart ikke har antibiotika igjen å behandle den med. Men egentlig synes jeg det er litt rart at vi er så imponert over denne tassen.

På seksti og syttitallet kunne vi ta knekken på udyret med penicillin. Enkelt og greit. Penicillin ble kalt «the magic bullet» (den magiske kule). På reklameplakater kunne man lese at «penicillin kurerer gonoré på fire timer, stikk en tur til legen!». Siden vi begynte å bruke penicillin mot gonoré har bakterien levd i konstant krig! Mennesket mot Neisseria gonorrhoeae. Den har utviklet et stadig bedre forsvar, vi har utviklet stadig nye våpen. Naturens gang, slik den alltid har vært. Som mennesker har vi utviklet ganske bra med våpen og militært forsvar de siste femti årene. Og det er ikke gjennom mer enn et par generasjoner. Gonoré-bakterien formerer seg en gang i timen. Det blir hundretusener av generasjoner på femti år. Det er egentlig ikke dødsimponerende at den har blitt motstandsdyktig mot noen få usle våpen på hundretusener av generasjoner. I tillegg sluttet vi å produsere nye våpen for rundt tretti år siden. Vi har bare oppgradert de gamle litt. Etter min mening er det ikke gonoré-bakterien som er så vanvittig rask, det er bare vi som er så sabla treige.

Gonoré-bakterier tegnet av Pie Paasche Aasen

Gonoré-bakterier tegnet av Pie Paasche Aasen

 

Konsekvensene av slapp kondombruk

Neisseria gonorrhoeae er en kjiping. Den er en av få bakterier som bare lager sykdom og ikke er godt for noe. I tillegg er den mega-smittsom, en skikkelig innpåsliten jævel. Du er nesten garantert å få den (70 % sjanse) hvis du er dame og ligger med en mann med gonoré. Med klamydia (10 %) eller HIV (0.1 %) må du statistisk sett ha sex mange, mange ganger for å bli smittet. Selv om du selvfølgelig kan ha uflaks og få både HIV og klamydia etter én liten hyggestund. Hvis du har oralsex eller analsex med en mann eller dame, har du også en ganske stor sjanse.

Når infeksjoner smitter lett, sprer de seg også fortere og da er det mer sannsynlig at det blir til en epidemi. Epidemien på syttitallet (ca 15000 nordmenn smittet på det verste) gikk over da mange ble behandlet med penicillin og folk begynte å bruke kondom. Men nå har vi vært slappe med kondombruken en god stund. Nordmenn er verstingene. Vi bruker mindre kondom enn både svenskene og danskene. I tillegg fungerer ikke penicillin mot gonoré  lenger. Det er i det hele tatt ganske få typer antibiotika som fungerer. Neisseria gonorrhoeae er pansret, uredd og klar til kamp! Derfor blir flere og flere i Norge smittet. I fjor var det 1096 tilfeller. En femdobling på ti år. Det spennende spørsmålet er om det kommer til å ta helt av og bli til en stor epidemi?

 

Hvordan blir gonoré-fremtiden?

Den som best kan svare på nettopp dette spørsmålet er Øivind Nilsen. Han har i årevis jobbet med å overvåke gonoré-situasjonen i Norge og følger på hva som skjer fra måned til måned. Jeg stakk en tur innom Folkehelseinstituttet og intervjuet han.

Du kan lese mer om Gonoré i blogginnlegget Gonoré: Sex og lure bakterier til «Ekspertsykehuset» – Oslo Universitetssykehus’ egen blogg. Den utrolig fine bloggen Underlivet har også flere gode innlegg om blandt annet gonoré.

 

 

One thought on “Gonoré: Er 70-talls epidemien på vei tilbake?

  1. […] er i slekt og likner hverandre på mange måter. Det er en veldig spennende oppdagelse fordi gonoré er en sykdom som er på vei opp og er blitt vanskelig å behandle på grunn av utbredt antibiotikaresistens. I tillegg har man til […]

Comments are closed.