Er det farlig å jobbe med mikrober?

En gang måtte jeg ta en tre ukers antibiotikakur for å forhindre å bli syk etter at jeg hadde luktet på en farlig bakterier i laben. Da var jeg ikke så veldig høy i hatten.

 

Jeg var enda mindre høy i hatten da jeg stakk meg på en nål jeg hadde brukt på en HIV positiv pasient i Sør-Afrika. Det finnes en risiko ved å jobbe både med farlige bakterier og pasienter med smittsomme sykdommer. Heldigvis har man strenge regler og lite smitte i laboratorier nå til dags. Innimellom skjer allikevel uhell. Her kommer en historie om en dame som var utsatt for et av verdens verste laboratorieuhell.

 

Janet Parker var 40 år i 1978. Hun jobbet som medisinsk fotograf på Birmingham Medical School i England. Janet var enebarn og gift med Joseph Parker. 11. August ble hun plutselig syk og to uker senere var hun så dårlig at hun måtte legges inn på sykehus. Det tok litt tid før legene klarte å finne ut av hva som feilte henne. Til slutt fant man allikevel det skyldige lille udyret. Janet hadde fått den dødelige sykdommen Kopper som man trodde var utryddet fra kloden. Etter tre uker var hun død.

 

Kvinner og barn i kø for å bli vaksinert i Folkets Hus, 1907. Foto: oslobilder.no

Kvinner og barn i kø for å bli vaksinert i Folkets Hus, 1907. Foto: oslobilder.no

Med en gang det ble klart at Janet hadde Kopper startet et desperat arbeid med å finne ut hvordan hun ble smittet. Kopper er en av verdens mest fryktede sykdom fordi den er supersmittsom, en tredjedel av de som blir smittet dør og det finnes ingen behandling. Man tror at 300-500 millioner mennesker har dødd av Kopper gjennom tidene. Verdens første vaksine var Koppevaksinen. Legen Edward Jenner tok den 14. Mai 1796 innholdet i en byll på armen til budeien Sara Nelmes, som hadde fått kukopper, og sprøytet det inn i armen på den åtte år gamle gutten James Phipps. Lille James ble deretter ”bedt om” å være sammen med andre som var syke med vanlige Kopper, men han ble aldri syk. Den dagen blir ofte omtalt som en av de største dagene i medisinens historie, selv om det tok mange år før legestanden, prestene og alle andre som hadde en mening om saken godtok det store medisinske fremskrittet. Vaksinen hadde alvorlige bivirkninger og man regner med at så mange som 1-2 millioner mennesker i verden har dødd som følge av vaksineringen. Det var allikevel mye mer risikabelt å ikke være vaksinert mot det grusomme viruset. I 1966 startet WHO (verdens helseorganisasjon) et enormt Koppe-utryddelsesprogram. WHO ser på programmet som en av sine største prestasjoner fordi de i 1980, fantastisk nok, kunne erklære Kopper som utryddet i verden!

 

Man kan jo bare tenke seg til hvilken panikk som spredte seg da de oppdaget Kopper i England i 1978. Det hadde ikke være Koppe-tilfeller i landet på flere tiår. Hvis viruset spredte seg ville helvete være løs. Kilden ble heldigvis raskt oppdaget. I etasjen under der Janet jobbet var det et forskningslaboratorium drevet av Professor Henry Bedson. Professorens gruppe forsket på Variola, viruset som forårsaker Kopper. En stor granskning ble satt i gang. Man konkludert med at viruset sannsynligvis hadde spredt seg gjennom en ufiltrert luftekanal i bygget der hun jobbet. 6. September samme år ble Professor Bedson funnet av sin kone, liggende i hagen med avkuttet halspulsåre. Han tok sitt eget liv. Moren til Janet ble også syk med Kopper, men overlevde. Faren til Janet døde av et hjerteinfarkt like etterpå. Det sies at han ikke tålte sjokket av sin datters død. Begravelsen til Janet ble et oppstyr uten like. Politibiler var tilstede i gravfølget i tilfelle det skulle skje en ulykke. Alle andre begravelser ble avlyst den dagen. Liket ble kremert og krematoriet ble nøye sterilisert.

 

World Health, mai 1980. Foto: http://www.museumofhealthcare.ca

World Health, mai 1980. Foto: http://www.museumofhealthcare.ca

WHO har lenge ønsket å destruere alle verdens lagre med med Koppe-virus for å bli kvitt viruset for godt. Etter 11. September ble de enda mer bekymret for at viruset skulle kunne brukes som bioterror. Nå oppbevares viruset lovlig bare to steder i verden, i Atlanta i USA og i et laboratorium i Russland. Man aner ikke om viruset finnes ulovlig lagret noe sted. Hvis det skulle komme et Koppe-utbrudd i dag ville det være en katastrofe siden ingen i verden har vært vaksinert siden 70-tallet. Det vil si at ingen under 40 år er vaksinert. Man vet heller ikke hvor lenge vaksinasjonen varer. Janet Parker var selv vaksinert 12 år før hun døde av Kopper. USA har fremdeles lagre med vaksiner som skal dekke hele den amerikanske befolkningen. Det finnes også 32 millioner doser i Sweits, men det finnes ikke nok vaksiner til hele verdens befolkning. WHO mener at man bare har 14 dager til å vaksinere hele befolkningen dersom det dukker opp et utbrudd.

 

Litt av et skummelt virus! Ikke rart historien om Janet Parker ble brukt som plott i Patricia Cornwell sin bok ”Unnatural Exposure”.

9 thoughts on “Er det farlig å jobbe med mikrober?

 1. Elin

  Uffa mig!;) dessa historier går ju till Hollywood! Gäller att ha bra kontakter med en mikrobiolog om det blir ett utbrott!;)

  • milleogbasillene

   Kan være lurt å kjenne en mikrobiolog hvis man skal skrive en spennende krimbok også 😉

 2. HK

  Å bli smittet av HIV gjennom stikkskader er i realiteten veldig lite sannsynlig. Det man som regel har MYE større grunn til å engste seg for, er hepatitt B. Stikk fra hepatitt B infisert nål gir 20-30% risiko for infeksjon. Når det gjelder hepatitt C, er tallet 3-5%.

  «Den dagen blir ofte omtalt som en av de største dagene i medisinens historie, selv om det tok mange år før legestanden, prestene og alle andre som hadde en mening om saken godtok det store medisinske fremskrittet.» Dette er et gjennomgående fenomen når det gjelder alle store nye oppfinnelser og oppdagelser. At vaksinen i tillegg hadde alvorlige bivirkninger gjorde selvsagt ikke saken bedre.

  Ha en fortsatt fin kveld 🙂

  • milleogbasillene

   Takk for info om smitterisiko. Det er bra det i hvert fall finnes vaksine mot hepatitt B.

   Vi får være glade for at konseptet med vaksiner ble allment godtatt til slutt og at de fleste i dag ikke mener at sykdommer er Guds straff til mennesket. Verden går heldigvis fremover ?

   • HK

    Nå venter vi spent på en briefing angående Zika-virus

    • milleogbasillene

     ?

   • HK

    Angående HIV: Er det ikke slik at ved hjelp av såkalt HAART-behandling, kan man leve et tilnærmet normalt mer eller mindre symptomfritt liv, og uten vesentlig redusert levealder? Ikke det at jeg av den grunn anbefaler noen i å ikke være forsiktige angående HIV-smitte altså. Nå ble vel ikke denne behandlingen innført før i 1996. Du var kanskje i Sør Afrika tidligere enn dette?

    • milleogbasillene

     Det stemmer det, det finnes veldig god behandling for HIV. I USA og Europa begynte man å behandle HIV pasienter med HAART rundt 1995, men i Sør-Afrika ble ikke denne behandlingen tilgjengelig før 10 år senere, rundt 2005. Da var det allerede vanvittig mange HIV smittede og mer enn 600 mennesker døde av AIDS daglig. Jeg var der i 2009 og 2011. Fremdeles er det mange i Sør-Afrika som ikke mottar HAART-behandling av flere ulike årsaker. Der jeg jobbet var rundt 60% av lokalbefolkningen HIV-smittet.

 3. milleogbasillene

  Hei Sara, tusen takk! Så hyggelig!
  Det er veldig stas med nye følgere ?

  Kvelden raste av gårde ja, håper vi ses snart.

  God helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.