De mest populære mikrobe-nyhetene i 2015

Det har vært mye skriverier om basselusker og ande småtasser i 2015. Jeg har samlet de nyhetene jeg så mest av i fjor. 

 

Ebola

Øving på jobb. Foto: Miriam Sare Ledaal

Øving på jobb. Foto: Miriam Sare Ledaal

En av de største mikrobe-nyhetene i 2015 var Ebolaepidemien. Det var riktignok i 2014 at det tok helt av i mediene da norske Silje ble smittet av Ebola på jobb i Sierra Leone. Det store Ebolautbruddet fortsatte å være en verdensnyhet i hele 2015. WHO sier at det i slutten av 2015 var rapportert om 28.637 tilfeller av Ebola og 11.300 dødsfall verden over. Nå er heldigvis situasjonen under kontroll. Her hjemme har mediene vært opptatt av å følge epidemien i Afrika. Det har også vært skrevet en del om at en norskledet studie i Guinea tyder på at man kan ha funnet en effektiv vaksine mot Ebola. Jeg synes det er veldig tøft at norske forskere kan ha klart å lage en Ebolavaksine. Gratulerer!

 

Kyllingbakterier

Foto: Privat

Foto: Privat

Dette temaet har vært en het potet en god stund. Det toppet seg definitivt da daværende president i legeforeningen, Hege Gjessing, i 2014 gikk ut i media og sa at hun ikke hadde spist kylling hele høsten. Det er selvfølgelig snakk om nyheten om at man har funnet multiresistente bakterier i norske kyllinger. Oppdretterne har blitt beskyldt for å gi kyllingene for mye antibiotika og dette fant folk seg rett og slett ikke i. Det kokte i sosiale medier. Kyllingsalget stupte og leverandørene ble nødt til å begynne å selge såkalt ”narasinfri kylling”.
Kyllingnyheten har gitt liv til en del artige uttrykk i media, som ”kyllingkrangel”, ”kyllingpanikk” og ”kyllingalarm”. Personlig forholder jeg meg til Folkehelseinstituttet sine råd om at man trygt kan spise kylling så lenge man har god kjøkkenhygiene, men jeg må innrømme at jeg er litt kylling-avtent. Det var snaut med kyllingmiddager hos oss i 2015.

 

Antibiotikaresistens

Multiresistent Klebsiella pneumoniae bakterie. Foto: Miriam Sare Ledaal

Multiresistent Klebsiella pneumoniae bakterie. Foto: Miriam Sare Ledaal

Antibiotikaresistens er ikke én nyhet, men det har vært skrevet fryktelig mye om dette temaet det siste året. WHO har gått ut og sagt at det er en av de største truslene til global helse i dag. ECDC (European Center for Disease Control), lagde haugevis med overskrifter i hele verden da de estimerte at antibiotikaresistente bakterier forårsaker 25.000 dødsfall årlig i Europa. Her hjemme kom regjeringen i 2015, endelig, med en nasjonal strategi mot antibiotikaresistens. Jeg er litt skuffa over at Bent Høye, som er en ivrig twitrer, hverken har nevnt denne strategien eller antibiotikaresistens i noen av sine egne tweets i 2015. Heldigvis har folk latt seg engasjere,  som igjen har ført til at mediene har hevet seg på og skriver så blekket spruter med en gang det dukker opp nyheter om resistens. Det er bra dere engasjerer dere folkens!

 

Kusma

Gammel sprøyte. Foto: Miriam Sare Ledaal

Gammel sprøyte. Foto: Miriam Sare Ledaal

Fjorårets nye, tankevekkende utbrudd kom som et kusmautbrudd blant studenter i Trondheim. Det dukket plutselig opp en snikete variant av kusmaviruset. Den lille luringen er man ikke helt beskyttet mot selv om man har fått kusmavaksine som barn. Heldigvis blir man både mindre syk og får færre komplikasjoner hvis man er vaksinert. Det kunne blitt temmelig ille hvis nordmenn flest ikke var vaksinert. Så mange som 153 personer ble syke i 2015. Folkehelseinstituttet var litt bekymret for at denne sniken skulle spre seg til hele landet når studentene dro hjem på juleferie. Foreløpig ser det ut til at det har gått bra. Er det mindre klining hjemme på juleferie enn på Samfundet i Trondheim kanskje? Jeg har aldri vært på Samfundet, men jeg har hørt en og annen røverhistorie.

4 thoughts on “De mest populære mikrobe-nyhetene i 2015

 1. Elin

  Så kul text! Hoppas vi inte serverade buggs-kyckling hos oss (bild nr.2)!!!:) P.S du ser så het ut i din ebola-suit?

  • milleogbasillene

   Takk, Elin!

   Dere lager alltid så fantastisk mat så jeg bekymrer meg aldri over matbugs hos dere ?

 2. HK

  Apropos kusma-vaksine, forslag til tema: Motstandere av å vaksinere sine barn, og hva dette har å si for flokkimmuniteten:

  «Sølje Bergman er farligere for barn enn vaksiner»

  • milleogbasillene

   God idé! Det er et viktig tema. Jeg mener at alle burde vaksinere barna sine og jeg skal definitivt skrive et blogginnlegg om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.