De fem beste

Det er ikke veldig mange spenstige overskrifter i nyhetsartikler om antibiotikaresistens. Det finnes heldigvis noen og her har jeg laget min topp fem liste.

 

  1. Plass:

”Mirakelets tid er nesten forbi”

Denne overskriften passer kanskje ikke helt under kategorien «spenstig overskrift», men jeg liker ordbruken. Journalist Nina Hernæs skriver i sin artikkel på sykepleien.no at antibiotika i økende grad ikke er virksomt og at resistente bakterier sprer seg. En ny studie konkluderte med at norske sykepleiere har for lite kunnskap om resistente bakterier. De fleste sykepleiere vet hva slags smittevernutstyr de skal bruke, men de vet ikke hvorfor. Få sykepleiere kjenner til hvordan de vanligste multiresistente sykehusbakteriene smitter.

Les artikkelen her.

 

  1. Plass:

”Bonden i fritt fall?”

Artikkelen til Erlend Malmo i Trønder-Avisa handler om at kyllingbøndene sliter. Bondelaget mener at landbruksministeren har skylden etter at hun økte konsesjonsgrensa til 280.000 kyllinger fra 1. Januar 2015. Daværende landbruksminister Sylvi Listhaug mener at årsaken til problemene er den store oppmerksomheten rundt antibiotikaresistens, som ifølge Listhaug derfor har redusert etterspørselen av kylling.

Les artikkelen her.

 

  1. Plass:

”No er det ikkje småtteri som kjem ut frå ymse kroppshol hos norske husdyr”

Nestleder i SV og spaltist i Bergensavisen, Oddny I. Miljeteig, har denne overskriften i sitt innlegg. Hun skriver om Erna Solbergs uttalelser om at kuer promper for mye og professor Odd Magne Harstad, ved Universitet i Ås, som mener at det er raping og ikke fising som er problemet. Videre forteller hun om Ann Merete Furuberg, leder i Norges Bonde- og Småbrukerlag, som sier det hverken er promping eller raping som er problemet, men at produksjon og transport av fôr er med på å brenne olje og fører til utslipp. Miljeteig mener derimot at det ikke er en god løsning å legge ned kjøttproduksjon i Norge for så å importere kjøtt og melk fra kuer i andre land. Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder dyrevelferd, dyrehelse og lavt forbruk av antibiotika. Hun siterer Eva Norlund i Nationen som sier at ”problemet med antibiotikaresistens er menneskeskapt – og like farlig som klimakrisa”. Konklusjonen til Miljeteig er at vi må tenke nytt om mat.

Les artikkelen her.

 

  1. Plass:

”Hold kjeft og spis!”

Satiriker og forfatter Dagfinn Nordbø har denne festlige overskriften i en artikkel i VG. Hele artikkelen er faktisk veldig morsom.

Den handler om hvordan mediene skaper en fryktkultur. Han mener at mediene elsker å skrive om alt som pirrer frykten vår og at de gjør dette ved å ta seriøse forskningsresultater, fjerne alle nyanser, finne den verste og mest skandaløse delen og gange den med 100. Nordbø skriver ”derfor blir vi hver dag teppebombet med de mest banale forenklinger av typen: Spis bacon og dø.”

Han trekker allikevel fram et eksempel der mediemakten har fungert som den bør, nemlig i tilfellet kylling og antibiotikaresistens. Han skriver: ”Forskning pekte på reelle farer i fjærfeproduksjonen, sentrale fagfolk demonstrerte problemene på en pedagogisk måte, folk sluttet i stor grad å kjøpe kylling – og industrien skjerpet seg. Et stjerneeksempel på koblingen mellom mediemakt og forbrukermakt, men dessverre er dette unntaket som bekrefter regelen.”

Må si at jeg er hundre prosent enig med Dagfinn Nordbø, både i kyllingeksempelet og resten av innholdet. Glimrende artikkel.

Les artikkelen her. Dagfinns blogg finner du på dagfinn-nordbo.blogspot.no/.

 

  1. Plass:

”Uten luseløsning, ingen vekst”

Luseløsning er et veldig morsomt ord og fortjente førsteplassen! Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, har skrevet et innlegg på ilaks.no og i Dagens Næringsliv. Det handler om hvordan man skal bekjempe lakselus. Han skriver at Norge går foran som et godt eksempel ved at vi har kuttet antibiotikabruken i fiskenæringen med 99 prosent, samtidig som produksjonen er mangedoblet. Han mener Norge har satt gullstandarden for hvordan fiskeoppdrett bør drives og at det nå er lakselusa som står for tur.

Les artikkelen her.

Kommer du over flere gode overskrifter om antibiotikaresistens, bakterier eller andre småtasser, tar jeg gjerne imot tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.