Bakterier i skjegg

Det ble mye snakk om skjegg og bakterier på Skavlan i helgen. Jeg har alltid likt skjegg så jeg er glad for at det ikke lenger har dårlig rykte.

Et lite TV-eksperiment blir mistolket som et viktig forskningsporsjekt

 

I 2015 kom det flere oppslag om bakterier i skjegg. Et lite eksperiment som ble gjennomført i New Mexico´s Action 7 News i 2015, viste at skjegget til flere menn var fult av avføringsbakterier. I TV-innslaget ble det tatt prøver av flere skjegg som ble dyrket frem i et laboratorium. Mikrobiologen i TV-innslaget fortalte at han var veldig overrasket over funnene og at flere av skjeggene var like fulle av bakterier som et toalett. Denne nyheten spredte seg raskt. Heldigvis har man ikke klart å bekrefte dette funnet i etterkant.

 

Forskning som motbeviser det famøse TV-eksperimentet

 

I en artikkel i The Journal of hospital infection, undersøkte amerikanske forskere bakterier i ansiktene til 408 mannlige helsearbeidere. De lurte på om helsearbeidere med skjegg hadde større sjanse for å smitte pasientene sine. Halvparten av mennene som ble undersøkt hadde forskjellige typer skjegg og den andre halvparten var glattbarberte. Alle mennene jobbet med pasienter. Forskerne tok bakterieprøver fra ulike deler av ansiktet og skjegget. De sjekket også om det kunne drysse bakterier fra skjegg ned på pasientene dersom man gned seg i skjegget mens man hadde pasientkontakt. Det undersøkte de ved å holde en petri-skål rett under skjegget til mennene mens de gned seg i det.

Konklusjonen var at det ikke var mer bakterier i ansiktene til mennene med skjegg. Det var faktisk færre gule stafylokokker hos de med skjegg enn hos de glattbarberte mennene. Man tror grunnen kan være at man får mikrorifter i huden når man barberer seg, der bakterier trives.

At mikrorifter i huden gir god grobunn for bakterier er ingen ny ide. I Norge anbefaler man for eksempel kvinner som skal føde å ikke barbere seg nedentil den siste måneden før fødsel fordi det øker risikoen for infeksjoner.

Her kan du lese om bryggmesteren som brygger øl på gjærsopp han har funnet i sitt eget skjegg.

8 thoughts on “Bakterier i skjegg

  • Anonym
  • milleogbasillene

   Soppen ja, den er nok der den også 🙂 Jeg har ikke funnet noe forskning på om det er mer eller mindre sopp på huden til folk med skjegg. Heldigvis er som regel soppen «snill» og man er ikke så bekymret for at man skal smitte andre med sopp fra huden. Jeg har lagt til en lenke om soppen i skjegget til bryggmesteren i innlegget.

 1. Elin

  Glad att min man har ett hälsosamt och friskt skägg!:) Agnes Wold är så kul!!

  • milleogbasillene

   Han har jo så fantastisk skjegg at jeg burde hatt bilde av det på bloggen!

 2. […] «Bæsj i skjegget» er en av sangene på den nye plata til Bare Egil Band, et av favorittbandene mine. En kjempelåt! Det er visst ikke bare jeg som interesserer meg for bakterier i skjegg. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.