Antibiotikaresistente bakterier fra kjæledyr

Meg og hunden vår Pelle ved Maridalsvannet. Foto: privat

Meg og hunden vår Pelle ved Maridalsvannet. Foto: privat

Det er sannsynlig at antibiotikaresistente bakterier kan overføres mellom kjæledyr og mennesker mener Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

For et noen år siden fikk vi oss verdens kuleste lille schäfervalp, Pelle. Han ble et viktig familiemedlem og jeg har stor forståelse for at folk vil gjøre hva som helst for kjæledyrene sine. På mandag overleverte Vitenskapskomiteen for mattrygghet en rapport til mattilsynet som viser at det er sannsynlig at resistente bakterier kan overføres fra kjæledyr til mennesker. De vet foreløpig ikke hvor stor sannsynligheten er fordi man fortsatt har begrenset kunnskap på området.

Pelle har blitt kost så mye med at jeg er sikker på at jeg har fått en god dose av bakteriefloraen hans. Det er helt umulig å unngå med verdens søteste hund.

Jeg synes det er utrolig bra at regjeringen tar problemet med antibiotikaresistente bakterier alvorlig. Det er viktig at de ser på alle måter disse superbugsene sprer seg, både gjennom mat, kjeledyr og mellom mennesker.

På mattilsynet sine nettsider sier direktør for avdelingen for planter og dyr, Hilde Bremnes, at hun vil be folk tenke seg om før de tar med seg kjæledyr til utlandet, og også ta en ekstra vurdering av om det er lurt å ta med kjæledyret på ferie. Jeg tror det er et godt råd fra Bremnes.

Misbruk av antibiotika til kjæledyr er en av grunnene til at bakterier blir resistente. Dyrleger burde etter min mening være veldig forsiktige med å gi ut antibiotika til dyr. På NRK sine nettsider står det at forbruket av antibiotika til kjæledyr har økt med 19 prosent de siste ti årene. Videre har de intervjuet dyrlege Åshild Roaldset på Smådyrklinikken i Oslo som sier hun opplever at mange ikke har fortsåelse for at dyrleger er tilbakehildende med antibiotika. Hun sier at «noen har lest seg opp på nettet og nærmest bestiller antibiotika». Min kollega på Ullevål, Dag Berild, sier til NRK at

«det er opplagt at dyreeiere forlanger mer nå enn de gjorde før. Men antibiotika er såpass verdifullt og truet i dag at vi bør bruke det i minst mulig grad på dyr. Antibiotika er medisiner for mennesker, ikke mat for dyr».

Jeg er helt enig med Dag der. Jeg mener vi ikke har sjangs i fremtiden hvis ikke alle bidrar til at antibiotikabruken går ned på alle fronter. Jeg oppfordrer dyreeiere til å ta sitt ansvar!

 

 

 

5 thoughts on “Antibiotikaresistente bakterier fra kjæledyr

 1. HK

  Hund er stas 🙂
  Hjemme hos oss er slagordet «Life is better with a setter!» grunnet var lille engelsk setter venn som kun har fått antimikrobiell/antiviral behandling en gang. Men da var hun da også ekstremt dårlig med alvorlig blødende Rotavirus-infeksjon. Måtte til og med inn på Dyrehospitalet å få intravenøs både væske/elektrolytt-behandling,næring og medisin.

  • HK

   Eller kanskje var det bare væske/elektrolytt-behandling og næring hun fikk? Ble plutselig litt usikker. Hos mennesker er det vel gjerne vaksine man tyr til mot retrovirus…

  • milleogbasillene

   Jeg liker veldig godt slagordet deres ? Engelske settere er jo utrolig fine.

 2. Hei! Takk for nok et flott innlegg! Leser bloggen din ofte og du kommer alltid med noe intresant å lese om 🙂 Denne skal jeg dele på
  facebooken min hvertfall! Stå på videre 🙂

  • Miriam Sare

   Hei! Takk for det, veldig hyggelig å høre 🙂 Takk for at du deler.
   (Beklager sent svar, har et problem med spamfilteret mitt som jeg jobber med å løse)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.